onsdag, augusti 09, 2006

Valfångst

Som de har underskattat motståndet. Vad trodde de egentligen? Att interna stridigheter är 1) Något nytt 2) Ett problem? Såklart inte. Tittade ni på nyheterna igår såg ni vad som gällde. Knockout. Göran talade långsammare än på länge och bankade in en trubbig stör i ryggen på Fredrik när han kommenterade Mellanöstern-frågan. Vem är de borgerligas utrikesministerkandidat och vad har han att säga i frågan? Sossarna mönstrar Jan fuckin Eliasson. Smock! Nuder fryser fastighetsskatten precis så tidigt att ingen kommer ihåg att det var en krisåtgärd, och såpass sent att han låter förespråkarna förstå att det var en smula motvilligt. Smock!

Och de har bara börjat. Vi har TV-debatter och brandtal att se fram emot. Darrande underläppar på magveka oppositionsledare, marginalpartier som tvingas till populistiska utspel som går stick i stäv med alliansens gemensamma politik. Osämja. Kalla det interna stridigheter om ni vill. Byggen som krackelerar och en sorglig skara förlorare som undrar vad som gick fel. När de planterade träd hemma hos Maud kändes ju allt så bergsäkert.

Det var innan den socialdemokratiska vinstmaskinen mobiliserades på allvar. Innan bröstet blåstes upp tills det skymde solen från Rosenbad till Stjärnhov. Innan Jan Eliasson klev fram som den förste statsmannen i en svensk regering sen 1986. Innan Nuder blev karismatisk och kategorisk i sina uttalanden om fördelningspolitik.

Jag har många problem med mycket inom socialdemokratin, men de vinner alltid vackert. Det här blir kul.

9 kommentarer:

Anonym sa...

Visst är Janne E, en gentleman, skärpt och allt det där. Men i grund och botten är han den internationella politikens svar på Carolina Klüft. Hans lockelse ligger i att folk får säga "vi har en internationell statsman" ungefär som "Klüft är en världstjärna", men i själva verket är FN politikens sjukamp. Det tas bara på allvar i Sverige (och Norge ska man kanske lägga till). Men det säljer i Sverige helt klart och det har väl egentligen alltid varit syftet med utrikespolitiken, inte att åstadkomma något gott för det har Sverige aldrig gjort, men att kunna sälja det till den svenska opinionen. Henning Mankell hade en ganska bra krönika om det i Aftonbladet Kultur:

"Från Moçambique vet jag människor som haft månadslöner som motsvarat deras tjänstekvinnors livslöner. Talar dessa människor i afrikanernas sak? Naturligtvis inte. De talar enbart i egen sak. Är det svenskar, så talar de i de svenska skattebetalarnas sak."

Så fungerar svensk utrikespolitik i stort och så har det alltid varit.

Bolivar sa...

Haha du får ju fan mig att framstå som en levnadsglad hippie Anonymous. Och det vill inte säga lite. Sammanhanget här var trots allt Jan Eliasson kontra Lars Leijonborg eller vem de nu knuffar fram som utrikesministerkandidat. Jag ville peka på kontrasterna. Sen kan man absolut ha invändningar mot FN, men det är svårt att bortse från att de i alla fall tills helt nyligen har haft en bromsande effekt på stormakternas nycker.

Anonym sa...

Det roligaste utspelet, kanske någonsin, är att oppositionen inte litar på AMS och SEBs statistik. Vinklad av Sossar sägs det. Även Bo Lundgren tycks vara en socialdemokratisk valarbetare då han redovisar siffror som visar en stark ekonomisk tillväxt i landet. Konspirationsteorier är det finaste vi har.

Bolivar sa...

M: Skrattet fastnar ju lite i halsen när man inser att gubben faktiskt kan gå hem.

Anonym sa...

Helt omöjligt. Vår arbetsmarknadsstatistik kan inte jämföras med andra länder i den europeiska standarden då vi har långt många fler förvärvsarbetande kvinnor än andra länder. De vill även att studenter som söker extraknäck ska tillhöra kategorin arbetslösa. Otroligt! Allt för att höja den statistiska arbetslösheten.
Egentligen betyder det ju inget då man jämför med tidigare undersökningar som är utförda under samma premisser.
Vänta bara tills Göran reser sig upp ur stolen under partiledardebatten och säger: -Men snälla Fredrik...
Sätter ett ben på att det blir socialdemokratiskt styre i minst fyra år till.

Anonym sa...

SCB ska det så klart vara, inte banken.

Bolivar sa...

Haha sant... Jag hoppas att han fysiskt klappar någon i oppositionen på huvudet i den här valrörelsen. Hans härskartekniker är det bästa jag vet.

Anonym sa...

Det är bättre än porrfilm på bio.

Kommer hem på söndag och tänkte hedra er med ett besök i nya lägenheten i början av veckan. Bara att plocka fram finporslinet och ge mig en gastronomisk resa.

Anonym sa...

Kul skit: www.timbro.se