fredag, augusti 25, 2006

GALLA

Jag börjar bli jävligt trött på Sverige och svenskarna. Er. Allihopa. Det finns inte en gnutta visioner i någon av er. Inte som sträcker sig längre än nästa skatteåterbäring i alla fall. Och vad har hänt med medkänsla och solidaritet? Varför är era öron döva för det perversa i att sänka ersättning för sjuka och arbetslösa för att det "ska bli lönsamt att arbeta"? Lönsamt som i en förutsättning för mat på bordet. Gott så om det fanns ens en teoretisk möjlighet för borgarna att "skapa fler jobb" (älskar den formuleringen, det låter lite som att en samling herrar leker med lera vid ett runt bord). Det gör det inte. Dels för att Sveriges arbetsgivare har blivit itutade av en fulpopulistisk opposition att företagande ska vara ungefär som att spara i obligationer, riskfritt med stabil avkastning. De har lärt sig agera därefter och är på det stora hela en samling initiativlösa lallare som inte skulle kunna fylla i ett arbetsgivarintyg under pistolhot. Det är inte svårt att vara företagare i Sverige, men det är inte lätt att driva ett företag. Det kräver kompetens, en affärsidé och konkurrenskraft. Billig arbetskraft och uppluckrad anställningstrygghet kommer i mycket större utsträckning att gynna medelstora och stora företag, där individuell kompetens är lättersatt och man har vana vid personalomsättning och rekrytering. I mindre företag blir den anställde snabbare oumbärlig både socialt och kompetensmässigt, och glappet mellan uppsägning och nyanställning är mycket svårare att klara av på en mindre personalstyrka.

Jag förstår inte hur ni kan tro att presidentkandidat Reinfeldt och kompani inte vet det här. Inte vill det här. Det är klart att de vill. Det här är deras gyllene chans att trycka ner lönerna en gång för alla. Det spelar ingen roll om de förlorar nästa val. Löneklyftorna och fastighetspriserna kommer att ha ökat så till den milda grad att klassamhället kommer att vara cementerat för generationer framöver. Jag tycker att Göran Persson är en rolig karaktär, men jag drar mig för att rösta på socialdemokraterna dels på grund av honom, dels på grund av deras misslyckanden. Jag drar mig för att rösta på vänsterpartiet eftersom jag inte tror att vår ekonomi håller för 200000 nyanställningar i offentlig sektor. Jag drar mig för att rösta på miljöpartiet eftersom jag alltid har uppfattat dem som lite flummiga. Det finns invändningar mot alla partier och visst, det kanske "vore kul med något nytt".

Men inte Alliansen. Om det är det nya måste ni förstå att det gamla är att föredra. Inte ni som jobbar på byrå, inte ni med bostadsrätt, inte ni som skriver i tidning och kör bra bil. Inte ni som jobbar med pengar Men ni är inte flest. Ni har lyckats bättre än på länge med att manipulera medierna till att lansera er som en viktig väljargrupp. Det är ni inte. Tro fan inte att ni är det. Och ni andra, bojkotta inte det här valet. Bojkotta nästa, nästa och nästnästa. Bojkotta hur mycket ni vill framöver. Men ni som vet att ni fan inte vill ha den där jävla pajasen som statsminister i FYRA ÅR, försök ta er till urnorna. Gör det bara.

5 kommentarer:

Anonym sa...

Du behöver inte vara orolig. Borgarna kommer inte vinna valet. Och om dom mot förmodan skulle vinna så blir det ändå ingen skillnad.

Anonym sa...

Ingen fara. Sossarna har ju sett till att halva svenska folket är bidragsberoende. Onekligen en idiotsäker taktik - socialdemokraterna lär regera i sitt kära folkhem i ytterligare 50 år eller så.

Sköna Helena sa...

Det roliga är den borgerliga inställningen att människor som inte arbetar i allmänhet tar emot bidrag för att de inte VILL arbeta. Inte för att de inte KAN arbeta. Sjuk eller arbetslös = lat. Om det är vad som får alliansen att välja valet har vi ett mycket större problem i Sverige än en högerregering - vi har också en rakt igenom cynisk och misstänksam befolkning. Nästa steg blir en statsminister som dunkar Bush i ryggen.

Bolivar sa...

Helena: Alliansen har lyckats väldigt bra med att skambelägga sjukdom och nedsatt arbetsförmåga, men de var faktiskt inte först. Kommer du ihåg Försäkringskassans kampanj för något år sedan där de bad grannar att ange misstänkt sjukskrivningsfusk?

Sköna Helena sa...

bolivar: ryser i hela kroppen.