tisdag, augusti 15, 2006

AMS och de oönskade

Jag har alltid haft svårt att hålla mig för skratt under mina sejourer på Arbetsförmedlingen. Den obligatoriska genomgången av AMS hemsida för alla under 25 vid varje ny arbetslöshetsperiod kan få vem som helst att vilja gå i förtidspension. AMS sköts säkert inte oklanderligt. Men de har ett så oerhört otacksamt uppdrag och det är förmätet av oss som egentligen inte ska behöva deras hjälp att klaga på dem. Vi har nämligen gott om jobb i Stockholm. Är du 20-25 och normalbegåvad så finns det inga ursäkter.

Jo några finns förresten. Eller ursäkter är det ju inte, men det är en förklaring. Är du invandrare är dörren stängd. Har du sociala problem eller ibland till och med betalningsanmärkningar blir det också kärvt. Och AMS har, till skillnad från Manpower, Monster, Säljjobb och alla andra oberoende aktörer ingen möjlighet att sortera bort blattar och annat avskum. Detta gör i sin tur AMS oattraktivt för arbetsgivarna som döljer sin diskriminering i resonemang kring att AMS inte klarar att följa arbetsgivarnas kravprofiler och annat trams.

AMS står alltså där med en skara människor som ingen på marknaden tycker är anställningsbara och med arbetsgivare som så ofta de har råd väljer bort AMS, just på grund av andelen oönskade i databasen. Lösningen skulle kunna vara att lägga ner AMS, som de borgerliga vill. I så fall skulle det säkerligen dyka upp specialiserade mudderpråmar i rekryteringsbranschen som kunde erbjuda luffarna dagsverken inom bärplockning och städning.

Ett annat alternativ vore att ta bort arbetsgivarnas möjlighet att göra en så osaklig grovsållning av arbetskraftsutbudet. Man skulle kunna argumentera för att det skulle gynna även företagarna, inskränkningen av valfriheten till trots. Man skulle kunna argumentera för en återgång till monopolisering av arbetsförmedling.

8 kommentarer:

Anonym sa...

Är dörren stängd om man är invandrare? Visste du att majoriteten av alla invandrare har jobb? Visste du att andelen invandrare inom det privata är större än inom det offentliga? Visste du att länderna med störst andel invandrare utanför arbetsmarknaden är västländer med stor offentlig sektor, dvs. Norge, Sverige och Danmark med Tyskland och Frankrike tätt efter. Så frågan är, vem sorterar bort, AMS eller Manpower, eller varför inte MKB det kommunala bostadsbolaget i Malmö? Det är frågan du borde ställa dig.

Bolivar sa...

Anonymous:

Invandrare är ju ett väldigt slarvigt uttryck. Det ber jag om ursäkt för. Det finns stora invandrargrupper som har varit väldigt lyckosamma i etablieringen av egna verksamheter, varit akademiskt framgångsrika och även blivit väldigt skickliga yrkesmän och andra grupper som helt står utanför. Svenska arbetsgivare gör liten åtskillnad mellan de olika grupperna.

Att mer än 50% av alla invandrare har jobb kan väl knappast i sig vara en framgång?

länderna du nämner har inte bara en stor offentlig sektor, utan har också historiskt varit öppna för invandring på ett annat sätt än Italien, Spanien och andra mer "strömlinjeformade" stater. Man skulle också kunna tänka sig att länder med ett utbyggt socialt skyddsnät är mer attraktivt när man väljer land att söka asyl i, men det har jag inga belägg för.

Därmed inte sagt att inte AMS offerförklarar och sållar. Min poäng var mer att de har ett omöjligt uppdrag så länge andra aktörer tillåts plocka "russinen ur kakan".

Anonym sa...

Har jag förstått det hela rätt, och nu blir jag nog lite elak här, så är du adopterad från Grekland(?) Så blir det ju ofta lite komiskt, med svenskt namn och grekiskt utseende, eller som den här halvspanjoren/halvsvensken på Gringo försöker iklä sig blatterollen och tala till oss som om ni vore an av oss och kommer med svepande generaliseringar om hur omöjligt allt är om man är blatte, som för att inpränta någonsorts offermentalitet.

Allt som oftast är det ideologiskt motiverat, man talar för sin ideologi och struntar i hur verkligehtn egentligen ser ut, vem det är som egentligen diskriminerar.

Enda gången jag verkligen känt mig diskriminerad var när jag med brun hy coh svart hår jobbade på ett bygge i Skåne och blev överfallen av ett gäng fackföreningsmän från Byggnads och bokstavligen blev tvingad att åka hem hämta mitt pass, nu råkar jag inte vara svensk medborgare utan har permanent uppehållstillstånd, vilket de då började käbbla om det verkligen gällde. När sånt där händer så blir man ju inte så förvånad att det är i fackets, socialdemokraternas och AMS-åtgärdernas Sverige som du hittar den största andelen invandrare utanför arbetsmarknaden.

Men nu bor jag, tack och lov i USA.

Anonym sa...

"Man skulle också kunna tänka sig att länder med ett utbyggt socialt skyddsnät är mer attraktivt när man väljer land att söka asyl i, men det har jag inga belägg för."

Allra störst invandring har du ju haft till USA, Kanada, Australien, England, Belgien och Frankrike. Just de anglosaxiska länderna har varit överlägset bäst på att få in invandrarna på arbetsmarknaden.

Bolivar sa...

För att inte genera dig väljer jag att bortse ifrån att du inkluderade Belgien och Frankrike i dina success stories. Jag väljer att inte påminna dig om vilka som invandrade till Australien fram till 70-talet, när diskriminering och utslagning kom som ett brev på posten.

Vad gäller England och USA så har du väl iofs rätt i att alla har samma stöd och trygghet där, det vill säga inget alls.

Och det är väl egentligen där vi alltid hamnar. Jag vill ha ett utbyggt trygghetssystem, jag vill ha en stor offentlig sektor och det vill inte du. Precis som mina inlägg är dina ideologiskt färgade.

Jag skulle kunna beskriva USA som ett land som har övergivit sina invånare, där människor tvingas ha tre heltidstjänster för att ha råd med tomthyran i sin trailerpark, där no child left behind leder till att barn sparkas ut ur sina skolor, där vita poliser döms till 10 år efter att ha satt eld på sin svarta kollega (VA) och där svarta 18 åringar döms till livstid för bilstöld (3 strikes).

Även om jag vill ha ett samhälle med lägre arbetslöshet, vill jag också ha ett samhälle där alla kan leva på sina löner. Vill man lösa den ekvationen finns inte mycket att hämta från USA.

För övrigt försvarade jag AMS, inte invandrare. Jag tror att det är ganska sällan jag försöker prata i deras sak.

Anonym sa...

bolivar

Men jag inkluderade inte Belgien och Frankrike i mina success stories, jag nämnde dessa länder eftersom att dessa länder kanske har misslyckats allra mest, men de har ett helt annat system än det anglosaxiska.

Skillnaden på USA och Europa är att de tar emot en betydligt större andel av världens befolkning. Det finns inte ett lika stort skyddsnär, det är rätt. Samtidigt får illegala invandrare rätt till sjukvård och deras barn kan gå i skolan.

Problemet med ditt samhälle är att du får ditt samhälle med trygghet och arbete, men det är på bekostnad av minoriteterna.

Anonym sa...

Frankrike är ju förövrigt ett skräckexempel när det gäller allt här i världen. Verkligen allt.

Bolivar sa...

Du har rätt, jag slarvläste.

USA har absolut ett helt annat förhållande till invandring än Europa, av naturliga skäl. Däremot finns det knappast något land i hela världen (möjligen just Frankrike då) som hanterar sin svarta minoritet lika valhänt som USA. Att du tillhör en minoritet med andra associationer (indier=IT-kille, exilkuban=jolly good fellow) i USA gör inte diskrimineringen mindre där. Den drabbar bara andra än dig.