torsdag, mars 16, 2006

Fotbollskriget


Fotbollskriget var en kort men intensiv affär 6 dagar under 1969. Det hade givetvis ganska lite med fotboll att göra om man tittade lite närmare på det, men då den utlösande faktorn var en serie VM-kvalmatcher mellan de krigande länderna El Salvador och Honduras har konflikten ändå döpts till Fotbollskriget. Kul namn. För att ni ska få en känsla för vilken slags grannsämja El Salvador och Honduras levde i så får vi ta en snabb sammanfattning kring ländernas situation i övrigt.

El Salvador hade en närmast absurd makt- och kapitalkoncentration hos en pytte pytteliten elit. I ett land med en renodlad råvaruekonomi innebär det att den här eliten rent fysiskt tar en jävla massa plats. Det fanns alltså inte något rum för fattiga Salvadorianer som började välla över en redan tidigare omdiskuterad gräns mot Honduras. Det här var ingen Göran Persson-invasion. De var faktiskt sjukt många (ca 300 000, och tänk då på att Honduras inte är något Sverige. Varken till yta eller välfärd).

Honduras å sin sida var måttligt förtjusta i utvecklingen av förklarliga skäl, och just 1969 (unrelated incident) stiftades en jordreformlag (sysslar politiker med annat än jordreformer i Latinamerika?) som gjorde det olagligt för de invandrade att äga jord. Jorden gavs istället till infödda Hondurianer. Lagen blev inte mer populär när man tog för vana att avhysa salvadorianerna kring skördetid.

Så vad hände med salvadorianerna? Några svalt, några klarade sig alldeles utmärkt ändå, men ganska många återvände till El Salvador och berättade vad som hänt.

Läget var alltså minst sagt ganska spänt, redan när det slumpade sig så att Honduras och El Salvador skulle mötas i en serie om tre matcher inför VM 1970. Matcherna fick en kaotisk inramning med så mycket våld och trakasserier från båda sidor att den mest hårdhudade Millwall-entusiast hade blivit mörkrädd. Enligt rykten förde de Salvadorianska supportrarna ett sånt fruktansvärt liv utanför Honduras hotell att spelarna bokstavligen talat inte sovit en blund på hela natten när matchen skulle spelas. Honduras förlorade med 3-0.När El Salvador gick vidare efter 3-2 på övertid i den avgörande matchen kokade det över. Regeringarna i både Honduras och El Salvador var snabba att blåsa på elden ytterligare och frös snabbt alla diplomatiska relationer.

Det patriotiska ruset avtog dock snabbt när gatstenar och flaskor byttes mot granater och luftvärn, och efter sex dagars krigföring kunde OAS och USA förmå länderna att blåsa eld upphör. Inget uppnått. Inget förändrat.

1 kommentar:

Anonym sa...

LoL! Salvadorianer ....