söndag, juli 16, 2006

I väntan på prejudikatet

Det är alltid lika skönt att komma hem till mamma. Pappa också förstås, men så fort jag börjar undra hur fan jag är funtad egentligen, så brukar en kopp kaffe och en cigg med mamma (eller nikotintuggummi för hennes del, hon har slutat) påminna mig. Vi tänker väldigt lika. Idag har vi suttit och myst åt Jan Eliasson. Mannen är så statsmannamässig att till och med Kofi Annan nog var tvungen att dubbelkolla pressvecken innan han gav sig ut i generalförsamlingen. Förmodligen kommer drevet att försöka tränga in honom i ett hörn. Till skillnad från Grekland och Italien så ville ju Sverige få något som åtminstone kunde kännas som ett halv-OK från Hizbollah och Israel innan de skickade ut svenskarna i bussar mot Damaskus. Aftonbladet och SVT verkar tycka att UD skulle chansat. Jag tror inte busspassagerarna håller med. Jag blir också alldeles varm när en utrikesminister för första gången hårt kritiserar (om än på diplomatspråk) FN:s säkerhetsråd. Det är ju just där vi väntar på prejudikatet. Det är ju därför jag skriver om Israel-Libanon-Palestina-härvan idag och inte om Etiopien-Eritrea. Inte om Indien, inte om Afghanistan, inte om Tjetjenien. Inte om Etiopien-Kenya, inte om Kongo. Inte om Västsahara, inte om Sudan. För ingenting kommer hända innan det händer i Mellanöstern. Innan USA släpper taget om Israel, kommer Frankrike och Belgien fortsätta hålla gerillor och rebellgrupper om ryggen. Iran kommer fortsätta, Ryssland kommer fortsätta. Kuba kommer fortsätta och Venezuela kommer fortsätta. De syns ju knappt bakom all rök som stiger från Beirut och Haifa.

6 kommentarer:

Bolivar sa...

Korrektur: Det är såklart inte första gången Sverige kritiserat FN:s säkerhetsråd. Men första gången på alldeles för länge, så som de betett sig.

Anonym sa...

Nu lever du i en väldigt väldigt svensk verklighet. Om du skulle behaga lyfta näsan ur den svenska ankdammen och läsa utländska medier så skulle du snabbt märka t.ex Indier gives a rats ass om Mellanöstern. Man ger minst lika mycket f-n i FN. Organisationen är ett stort skämt. Blandar man vaniljglass och bajs så lär man tyvärr mest märka att det smakar bajs. Prejudikat finns. Man delade Indien mitt i tu och skapade en folkvandring/flyktingkatastrof/inbördeskrig som kostade 1.5-2 miljoner livet. Trots detta insisterar man på genomföra ytterligare en liknande delning. Hur många liv skulle det kosta? Eller det spelar kanske ingen roll?

Nej FN existerar i grund och botten endast för att europeiska socialdemokrater skall kunna fälla högtravande uttalanden som sedan visas upp i nationella medier så att den inhemska befolkningen (i det här fallet svenskar) skall kunna tro att det betyder något. FN är politikens svar på sjukamp och tresteg.

Bolivar sa...

Jalla Jalla: Jag tror att grundtanken med FN är att vi ska försöka hålla oss ifrån att tillämpa Den Starkes Rätt. Och såvida inte indier har börjat driva sina bilar på vattenånga, så tror jag att även de är lite bekymrade.

Anonym sa...

Kan lova dig att indier är betydligt mer bekymrade över FN. Eller var rättare sagt var. Nu är tredjevärlden lyckligtvis inte längre i den europeiska socialdemokratins hycklande våld.

Vattenångeproblemet har Bush lyckligtvis löst åt landet.

http://www.expressindia.com/fullstory.php?newsid=70823

Anonym sa...

Kan väl lägga till att hade FN, Jan Eliasson och socialdemokratin fått bestämma hade problemet löst med vindkraftverk byggda av den svenska arbetarklassen som skänks bort i form av "bistånd", så kan LO leva under illusionen av internationell solidaritet där svenska arbetare lever bakom skyddade murare och svartskallarna står med mössan i hand.

Bolivar sa...

jalla jalla: Även om USA i artikeln du länkar till verkligen särar ordentligt på skinkorna och tar emot IT-dasen, så undrar jag lite hur kärnkraft kommer att lösa Indiens behov av drivmedel, konstgödsel, bekämpningsmedel och plaster? USA kommer att vara en väldigt halstarrig och nervig kompanjon att luta sig mot de närmaste åren, och återigen så är det väl för att komma ifrån nationella Caudillosystem som vi har FN till att börja med. Men om du inte vill vara med får du väl ansöka om utträde?