torsdag, juli 13, 2006

Goda Grannar

Vad är det som händer egentligen? Hur resonerar man i EU:s egen lilla favoritkoloni? Om de fortsätter såhär kommer jag starkt att motsätta mig ett Israelsikt deltagande i nästa Eurovisionsschlagerfestival. Starkt. Såna sänken kan inte få vara med (Speciellt inte om landet ligger i Asien).

Men allvarligt? Är det någonsin ett bra läge att kicka igång ett tvåfrontskrig? Någonsin? Visserligen krigar man mot ett luftvärn från 60-talet på ena fronten och slangbellor på den andra, men det ser ju så illa ut. Det verkar så lättretligt. Och lätt att genomskåda. "Vi bombar Beiruts flygplats för att skära av Hizbollahs tillgång till mat och vapen". Grattis. De enda i Libanon som har en tryggat tillgång på mat och vatten i ett krigstillstånd är de reguljära trupperna och Hizbollah.

Israel för fortfarande (i alla fall utåt) den här kampen som om det handlade om symmetrisk krigsföring. Det gör det inte. Det finns ingen fiende som är sugen på luftstrider med en alldeles uppenbart överlägsen motståndare. Det kommer inte att skickas in marktrupper i Tel Aviv. Det ligger ingen flotta och guppar någonstans i väntan på order att avfyra medeldistansrobotar. Jag förstår att Israel måste blidka sin hemmaopinion och även de godhjärtade filantroper som försörjt Israels lilla Don Quijote-oddyssé från amerikansk och europeisk exil, men som general i den israeliska armén skulle jag vara ganska uppgiven. Tanks har aldrig varit särskilt effektiva mot gerillor. Tanks jobbar snarare FÖR gerillor.

Inga kommentarer: