måndag, juli 16, 2007

Bangin On The System

Ni måste förstå en grej allihopa. Ni måste måste förstå det här. Det finns inga slutsatser att dra om USA via au pair-anställningar eller rotary-resor till Illinois eller en aldrig så givande shopping-weekend i New York eller Los Angeles. Att allt verkar så positivt, framåt och fullt av möjligheter i de miljöer ni då är hänvisade till är själva problemet. Det måste ni förstå.

Hade ni frågat invånarna i 9th Ward, New Orleans om den amerikanska drömmen, till och med innan Katrina, så hade de berättat för er att den bestod i three strikes och 25 år till livstid för cannabisförsäljning, pepparsprej och natt i häktet om du kör mot rött och 12åringar i rullstol för att de sprang från polisen. Under själva översvämningen betydde den amerikanska drömmen istället att Wal-Marts mat var Wal-Marts mat, oavsett om folk svalt och törstade ihjäl på hustak och highways. Försökte någon komma åt Wal-Marts mat skjöt polisen skarpt.

Hade ni istället frågat invånarna i West Virginia, så hade de berättat om ett utbildningsväsende som är så uselt att många i delstaten inte ens har lärt sig läsa, de skulle berätta om enorma dalgångar och bergsmassiv som helt jämnats eller håller på att jämnas med marken i jakt på kol. Följden har blivit och kommer att bli otjänligt vatten och bortspolade husvagnar någon gång per år men hey, ingen omelett utan att knäcka några ägg va?

Om ni frågar i New York då? Där presidentkandidat Guiliani har fått bukt med kriminaliteten och städat upp, där måste det väl vara bra? Det beror lite på vem ni frågar. 23% av alla svarta män i New York State, där såklart New York City utgör den absoluta merparten av befolkningen, är frihetsberövade idag. Det är nästan var fjärde. I ett basketlag i till exempel Bronx med 20 spelare innebär det att 5 elever kommer att sitta i fängelse under sin livstid. Åtminstone 1 av dem innan han fyller 30. 82% av alla fångar i New York State är svarta eller latinos. Antingen är betyder det att svarta och latinos är "predisposed to crime", för övrigt en ganska vanlig uppfattning i såväl polis- som rättsväsendet "over there". Eller så betyder det att det vita USA genom sin blomstrande fängelseindustri har hittat ännu ett sätt att tjäna pengar på sina minoriteters olycka. Det här syns såklart inte, knappt ens på 125th Street, än mindre downtown och jag säger inte att vi borde sluta åka till USA eller sluta ta del av deras kultur. Men USA är en väldigt giftig kaka att försöka plocka russin ur när vi ska försöka forma vår egen dröm. Att ni ser alla dessa möjligheter och framgångssagor i Annapolis, Alexandria, Albany och i hela jävla New Hampshire, är en direkt konsekvens av misären i Houston, Baton Rouge, Lorrain och hela jävla Mississippi. Det ena fungerar inte utan det andra. USA är en nation där medelklassen i större utsträckning än i något annat land i världen parasiterar på arbetarklassen. Överklassen är ett lost cause det inser jag. Men ni lärarsöner, sjuksköterskedöttrar, ni med föräldrar på departement och i offentlig förvaltning. Skulle ni verkligen sova på det här? Skulle det vara värt det?

Jag vill tro att de flesta av oss skulle vara beredda att ge upp en del av våra möjligheter för ett större mått av social rättvisa. Fan ni kommer säkert att överbevisa mig, men tills ni gör det tänker jag tro att det är så.

2 kommentarer:

Anonym sa...

"23% av alla svarta män i New York State, där såklart New York City utgör den absoluta merparten av befolkningen, är frihetsberövade idag. Det är nästan var fjärde. I ett basketlag i till exempel Bronx med 20 spelare innebär det att 5 elever kommer att sitta i fängelse under sin livstid."

Är det inte så att fem av dessa 20 kommer att sitta i fängelse samtidigt, snarare än under sin livstid. Summan är säkerligen högre än 23% om man räknar de som någon gång suttit i fängelse.

/Micke

Anonym sa...

Micke: Jo det stämmer. Mitt misstag. 23% sitter inne "at any given time". Det gäller även de mellan 20-29, 10% samtidigt.