fredag, februari 02, 2007

The Chavez Code

Ok lite mer om Hugo Chavez och Venezuela då. Det är ju inte helt enkelt det här. Expressen skriver bättre än jag hade väntat mig men lyckas ändå inte helt undvika lite effektsökeri och avstamp i en märklig demokratisyn.

För det första, fackföreningen som nämns i artikeln, oljearbetarnas gamla fackförbund, var en så genomkorrupt organisation att de ansvariga suttit av tvåsiffriga fängelsestraff till och med i Sverige om de dömts. Om något ska sägas om Hugo Chavez första tid vid makten så var det att han lät nåd gå före rätt när han handskades med det gamla Venezuela.

För det andra, alla som har sett ens 5 minuter privatsänd venezolansk TV, vet att självcensur vad gäller Chavez-kritik knappast är något problem. Anstiftan till upplopp, oblyg manipulation av sanningen och rena smutskastningskampanjer är mer akuta problem.

Och så själva pay-offen då. Utgångspunkten. Det där med demokrati. Det där med perspektiv. Venezuela är ett land som hållits i fattigdom 40 år trots strålande möjligheter att hålla en anständig levnadsstandard för sin befolkning. Detta under en period som i alla läroböcker om Latinamerika beskrivs som "en stabil demokrati". En ledare tjänar sitt folk, inte folk som tjänar på hans folk. Och folket förstår det, även om de råkar vara indianer, svarthåriga eller bara svarta. Och de gör ju egentligen en korrekt lägesanalys. Att släppa fram oppositionen igen, att försvaga Chavez, det vore ju att släppa in det gamla igen. De vill inte ha det gamla. De vill ha det de har nu, och mer av det. Så de ger Chavez mer makt. Han har inte tagit något enda steg egenmäktigt förrän nu, då han frågade folket om de ville att han skulle ha möjlighet att ta fler steg egenmäktigt. Och folket svarade ja. Folket som har sett en utveckling deras grannar i Colombia och norra Brasilien är decennier ifrån. En utveckling som Guyana aldrig kan drömma om. Venezuela har stigit fram som diamanten på norra Latinamerikas krona och det är klart att invånarna ser det. Och röstar därefter. Jag förstår varenda invändning, varenda ilning längs ryggraden på Expressens ledarskribent. Men jag håller öppet för att det kan bero på att vi innerst inne är ena nykoloniala fittor som tror att vi vet bättre än landets egen befolkning. Jag tror att det kan vara så.

Inga kommentarer: